Har fiskelinens farve betydning?
Monofilament (nylon) Multifilament (superliner) kommer alle i et utal af farver og hvorfor nu det?
Hvad betyder det for fiskeriet og bliver fiskene skræmt af nogle af farverne?
Asgeir Alvestad har arbejdet for verdens største fiskeline producent, Pure Fishing, i mere end 25 år og ham fortæller at ovenstående spørgsmål er nogle af dem han hyppigst stilles fra både sportsfiskere og forhandlere, ligesom emnet til stadighed diskuteres på internettet. Derfor tænkte Asgeir at han ville dele sin betragtninger på baggrund af sine 40 års erfaring og intenst brug samt input fra de bedste i fiskegrejs branchen.
Hvad betyder linens farve for fiskeriet? Asgeir stod selv i spidsen og var med til at promovere og sælge superliner i Norge i midten af 90´erne som sælger for Berkley der på daværende tidspunkt lancerede den legendariske Fireline. Siden dengang er er markedet for superliner eksploderet og de findes nu i adskillige modeller og farvevarianter. Asgeir har gennem årene haft jævnlig kontakt med produktudviklerne fra Berkley (Trilene, Fireline, Stren, Whiplash, X5, X9, Whiplash med flere), Abu Garcia og Spiderwire.
Producenterne fortæller samstemmende at farvede liner oftest udvikles for at for at fiskeren let kan se og følge linen under fiskeriet. De farvede varianter er med andre ord i mange tilfælde lavet for fiskerens skyld, uden hensyn til hvordan fiskene opfatter linen.
Alle er nemlig enige om at fiskene sjældent ved hvad en fiskeline er, med forbehold for at linen dimensioneres og vælges bedst muligt i forhold til det der fiskes efter. Hvis vi virkelig skulle tage hensyn til hvad fiskene ser og opfatter havde de fleste fiskeliner nok været klare/transparente som mange nylonliner fortsat er. Desværre er der ingen multifilamenter af fiber som kan laves i tilsvarende transparens og det nærmeste vi kommer i nyere tid er eksempelvis Berkley Fireline Crystal og Spiderwire Invisibraid.
Valg af fibre og coating gør at linerne er mindre synlig fra alle sider sammenlignet med superliner udført af multifilamenter med større farvestyrke. For dem der frygter fisken kan afsløre linens farve, bør sådanne liner altså være førstevalg hvis man ønsker superlinens stærke og følsomme egenskaber. Med sådanne liner vil man som fisker have svært ved at se linen i vandet og se punktet hvor linen bryder vandoverfladen og det er dette forhold som producenterne har forsøgt at imødekomme ved at tilsætte farve til nogle liner.
Den første FireLine (Berkley) var Sort/Smoke. Linen virkede i starten som knap så synlig i vandet men som Asgeir har udtalt skal man tænke som en fisk og en sort/mørk line vil give en stor kontrast mod overfladen eller den lysere himmel og linen vil således være noget af det mest synlige for fisken hvis den ser den på skrå eller nedefra.
Derfor handler det ifølge Asgeir om at vælge sin fiskeline til det fiskeri der skal bedrives. Mørke liner vil som udgangspunkt være uegnede til alm spinnefiskeri hvorimod en mørk line kan være perfekt til eksempelvis karpefiskeri eller andet bundnært fiskeri hvor linen vil falde godt sammen med den mørke bund. Fænomenet kan genkendes fra fluefiskeriets verden hvor det er almindeligt at flydende liner er meget lyse og synkende liner er mørke. Det har vist sig at stærke farver som eksempelvis Chartreuse (gul-grøn) blender godt ind med den lyse himmel eller overfladen så længe linen er lys nok hvilket betyder at producenterne antageligt har fundet en udvej og kan levere en line med en stærk farve mange gode egenskaber i forhold til at være mindre synlig nedefra.
Tænk dig en lille byttefisk som en sild eller en tobis, specielt de arter byttefisk der lever pelagisk er alle mørke på oversiden og lyse på undersiden. Tilmed gør det samme fænomen sig gældende for de fleste ferskvandsfisk. De er alle ”farvelagt” da de skal fremstå mindst synlig både oppefra og nedefra. De fakta kan man jo tage til sig og bruge lyse liner når der fiskes højt i vandet og mørke liner hvis der fiskes på eller lige ved bunden. Så vil man i teorien have den line der er mest usynlig for fisken i den givne situation.
Til syvende og sidst er farvevalg en smagssag men ifølge Asgeir kan man måske komme nærmere sandheden ved at tænke som en fisk?
Som Asgeir nævner er Pure Fishing verdens største producent af fiskeliner og selv på det danske marked er Pure Fishings udbud af liner særdeles udførligt, således at der kan findes en type, farve og diameter til enhver lystfiskers behov!
Pure Fishing står blandt andet bag Berkleys Fireline, Whiplash, X5 og X9, Spiderwire Stealth og Invisibraid samt flere andre velkendte og afprøvede kvalitetsliner.
Ovenstående skriv er et uddrag af en artikel skrevet af Asgeir Alvestad og udgivet på www.asgeiralvestad.no. Teksten er oversat til dansk.
Fotos: Nicolai Ulrik Hansen