Pighvarfiskeri
Det er slutningen af april og vandtemperaturen på den jyske vestkyst runder 10 grader. Håbefulde lystfiskere venter på dage med østenvind, så de atter kan drage mod de store vidder i vest, i forsøget på at lande en af de eftertragtede pighvar. Læs med her, hvor Mikkel Krause Østergaard giver et par af sine bedste tips til pighverfiskeriet.
Jeg er selv en af de omtalte håbefulde lystfiskere. Når chancen byder sig og vind og vand langt om længe stemmer overens med arbejdets kalender, så går turen vest på!
Denne gang glæder jeg mig ekstra meget. Årsagen er, at jeg har brugt vinteren på at eksperimentere med forfang og blive klogere på pighvarfiskeriet i brændingen.
På køreturen vestover nyder jeg synet af de mange håbefulde fiskere langs Skjern å og naturen ude i Skjern enge.
Endelig fremme! Forventningens glæde er til at mærke.
Jeg hopper i mine waders, pakker rygsækken og finder min SÖLV AG1 frem som også er en af nyanskaffelserne henover vinteren.
Nede i vandkanten er det som at trykke på en kontakt. Jeg går i jagt-mode og begynder at tage mine kast langs stranden. Her er jeg særlig opmærksom omkring revlebruddene, hvor jeg fisker ekstra grundigt i kanten af den stærke strøm der løber her.
Lige netop her sker det. Min hjemtagning af forfanget bliver pludselig brudt af det karakteristiske bundbid, hvor det føles som om forfanget har ramt en sten. Kort spinstop i 1-2 sekunder for lige at være helt sikker i min sag, hvorefter jeg giver tilslag. Den er der! Ingen sitren fra en skrubbe, men derimod en klassisk tungere fisk der forsøger at suge sig fast i bunden.
Fighten forløber ganske roligt denne gang, og jeg kan sikkert kane fisken på land. Årets første pighvar er i hus! Ikke en stor fisk, men den er der. Jeg nænner ikke at tage den, så efter en let afkrogning, sætter jeg den tilbage ud på revlen hvor den hører til. Så er sæsonen skudt igang!
Udstyret – let men godt!
Jeg går rigtig mange kilometer på vestkysten når jeg er derude. Derfor er det vigtigt for mig at udstyret er behageligt at gå med. Her må jeg sige at min SÖLV AG1 og ABU Revo ALX med Berkley Fireline ultra 8 i 0,15 mm er helt fænomenalt! Super let at gå med og kaster fint med mine blink på 20-30 gram. Vigtigst af alt så vil jeg fremhæve følingen. Selv når bølgerne bryder hen over linen har jeg virkelig god kontakt til forfanget og kan mærke bogstaveligt talt alt. Bare et lille stykke tang på krogen kan mærkes. Jeg er virkelig importeret og meget tilfreds med sættet! Det er gode materialer og ALX hjulet har Salt Shield så det kan modstå de barske forhold derude. Alligevel er jeg dog super omhyggelig med at skylle både hjul og stang når jeg kommer hjem, da saltvand og sand kan tage livet af de fleste grejer.
Forfang
Jeg fisker med et hjemmebundet forfang bundet på 0,40-0,45 Trilene flourcarbon. Jeg eksperimenterer meget med mine forfang. Både fordi det er hyggeligt at sidde med en vinteraften men også for at bliver klogere på mit fiskeri og min teknik. Lige nu bruger jeg et klassisk forfang med nogle små justeringer.
- Øverst har jeg en svirvel som er bundet til min Fireline.
- 10 cm nede af forfanget binder jeg en ophængerknude hvor jeg snor linen så ophænget står lidt ud fra selve hovedforfanget. Jeg har tidligere fisket med en bom men knuden her fungerer bedre for mig og syner af mindre, men dette er dog ikke en afgørende faktor for mig. Link til knude: https://youtu.be/8tG5YIU2Of4
- På ophænget sætter jeg et par hvide perler og et spinnerblad inden der til sidst sidder en Berkley Fusion baitholder str 2. Tip: du kan forsigtigt rette krogbøjningen lidt op med en tang så det er lettere at montere en jigkrop på denne. Jeg fisker dog typisk med makrel eller hornfisk på ophænget.
- Ca 30 cm under forfanget sidder mit blink eller kastepirk.
- I springringen på blinket sætter jeg efterhængeren. I toppen af dette linestykke, lige bag blinket sætter jeg en bombardastick og et flådstop, som jeg presser helt op imod blinket. Dette danner en “bagudrettet bom” som gør at efterhængeren er mindre tilbøjelig til at fange blinkets krog eller resten af forfanget.
- Efterhængeren er ca 20-30 cm lang og monteret med et dobbelt krogsæt i enden. Her skal naturligvis monteres en Gulp! Tobis der gennem årerne har været en storfanger af vestkystens pighvar!
Fiskeriet på vestkysten er unikt og noget jeg glæder mig til hvert eneste år. Jeg har dog også forsøgt med fiskeriet på østkysten.
På de lavvandede sandstrande på Djursland har jeg fra båd fisket pig- og slethvarren helt inde i første og andet badekar i april og maj. Det er bestemt opnåeligt fra kysten også. I stedet for at kaste på langs af kysten skal man nok her kaste mere lige ud for at nå badekarrene hvor pighvarren samler sig. Jeg er ikke nået til en egentlig kysttur efter pighvar på østkysten, men det skal helt sikkert prøves, og jeg er overbevist om at det kan lade sig gøre.
Knæk og bræk!